Een snelle start als ondernemer

  • door

Waarschijnlijk heeft u tientallen ideeën en plannen in uw hoofd over hoe uw onderneming eruit gaat zien. U kunt natuurlijk alle ideeën voor uzelf houden maar dan bestaat de kans dat u alles gaat “overdenken” en alles veel te ingewikkeld maken voor uzelf. Veel beter is het om uw ondernemers ideeën aan andere voor te leggen, zij kunnen alleen maar uw ideeën aanscherpen en verbeteren.  Zeker mensen die u al langer kennen zullen snel vertellen wat ze van uw plannen en ideeën vinden. Wees hier niet bang voor kritiek en ga ideeën niet direct verdedigen. Deze mensen kunnen u goed vertellen waar je sterke en zwakken punten liggen.  Een ondernemerstest doen is ook aan te raden, bijvoorbeeld die van de Kamer van Koophandel www.kvk.nl/ondernemerstest zo kom je erachter waar uw ondernemerskwaliteiten liggen. 

Start met marktonderzoek

Neem ook de tijd onderzoek te doen naar de markt en de concurrenten die zich op deze markt bevinden. Wie zijn de concurrenten en waarin gaat u zichzelf. Nog belangrijker is wellicht wel dat u weet wie uw klanten zijn en wat ze willen. Wat zijn uw persoonlijke sterke punten want deze zijn uniek. Hiermee onderscheid u zich van de concurrentie en kan u beter inspelen op de vraag van de klant. Om meer te lezen over het uitvoeren van uitvoerig marktonderzoek kunt u kijken op www.ondernemersplein/marktonderzoek

De financiële zaken

Bij ondernemen komen (gelukkig) ook financiële zaken kijken. Naast inkomsten zal u ook uitgaven hebben. Iets verderop in dit blog zal je lezen hoe je al je uitgaven in kaart kan brengen en wat je als uurtarief nodig hebt om al deze kosten te kunnen betalen en natuurlijk een leuk salaris over te houden.

Een nieuwe bedrijfsnaam

Voordat u uw onderneming gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel moet een kersverse bedrijfsnaam zijn. Een bedrijfsnaam die mensen onthouden, duidelijk maakt wat uw onderneming te bieden heeft en die origineel is. Houdt hierbij ook rekening met vrije domeinnamen en gebruikersnamen op de sociale media, mocht u daarvan gebruik gaan maken. Vrije domeinnamen kunt u controleren op bijvoorbeeld www.transip.nl. Als u het lastig vindt om een originele bedrijfsnaam te verzinnen organiseer dan een gezellige middag met vrienden en/ of vriendinnen en ga met z’n allen brainstormen, dan komen er zeker een paar geschikte bedrijfsnamen uit. 

Wanneer je deze bedrijfsnaam gaat aanmelden bij de Kamer van Koophandel dien je ook te weten onder welke rechtsvorm je gaat ondernemen. De verschillende rechtsvormen hebben invloed op je aansprakelijkheid en op welke belastingen je wel of niet moet gaan betalen. Via www.ondernemersplein.nl/rechtsvormen kan je goed inlezen om er achter te komen welke rechtsvorm het beste bij jou toekomstige onderneming past.

Alles over administratie

Niemand is gaan ondernemen omdat administratie bijhouden zo leuk is, nou ja misschien die ene futloze penningmeester. Over het algemeen beleven ondernemers hier niet heel veel lol aan. Er zijn echter genoeg hulpmiddelen te vinden die het voeren van administratie een stuk dragelijker maken. Zoals www.vixum.nl waarin je agenda en administratie naadloos op elkaar aansluiten, zo heb je niet eens het gevoel dat je met administratie bezig bent, terwijl deze tegelijkertijd perfect op orde is. 

Op dit moment ben je bijna klaar om daadwerkelijk met je onderneming van start te gaan. Vergeet niet controleren of je inderdaad alle benodigde papieren bezit, of je eventuele bedrijfsruimte (aan huis) aan alle eisen voldoet en of je algemene voorwaarden volledige zijn. Gefeliciteerd en succes met je nieuwe onderneming.