Boekhoudprogramma voor MKB ondernemers

Opzoek naar het beste boekhoudprogramma voor MKB? Dan ben je bij Alles over Administratie aan het juiste adres. Hier vind je de beste boekhoudpakketten voor MKB ondernemers van Nederland. Het beste van alles, je kan ze direct gratis en vrijblijvend testen. 

Het beste boekhoudpakket voor een MKB bedrijf

Met het juist boekhoudprogramma voor MKB ontzorg je jezelf als ondernemer, je koopt er als het waren tijd mee. Het bijhouden van een goede administratie kan veel tijd kosten en met de juiste software minimaliseer je de tijd dat je bezig bent met randzaken. Maar tegenwoordig heeft boekhoudsoftware meer voordelen dan alleen maar tijd besparen. De meeste pakketten bieden je ook snelle inzichten in de financiële situatie van je ondernemer, hierdoor kan jij als ondernemer sneller en met de juiste “insights” beslissingen maken. In dit artikel zullen we je dan ook een aantal goede boekhoudpakketten voorhouden waar jij als ondernemer je voordeel mee kan doen. Benieuwd naar een of meerdere pakketten, meld je gerust aan de alle programma’s die we behandelen bieden je de mogelijkheid om een bepaalde periode gratis en vrijblijvend te testen.

Boekhouden in de cloud voor MKB’ers

Als je jaren geleden een boekhoudprogramma kocht kwam deze waarschijnlijk op een CD-rom. Welke je vervolgens moest installeren op je PC. Deze programma’s kan je dan vanaf een PC gebruiken, waren nooit helemaal up-to-date en waren relatief duur in aanschaf. Bovendien kon je ze niet eens gratis uitproberen. Gelukkig is deze tijd voorbij en zijn nagenoeg alle boekhoudprogramma beschikbaar vanuit de cloud. Dit betekend dat je vanaf iedere apparaat met internet verbinding kan inloggen in jouw boekhouding en toegang hebt tot al je gegevens. Dit heeft ongekend voor voordelen. Zo zijn je gegevens altijd en overal ter wereld voor jou beschikbaar. Mocht je PC kapot gaan of gestolen worden ben je niet je gehele administratie kwijt. De software kan constant ge-update worden zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen.

Omdat je de boekhoudsoftware niet in een keer hoeft te kopen zijn de investeringskosten veel lager. Een nadeel van boekhouden in de cloud zou kunnen zijn dat je gegevens op servers van derde staan en je deze dus niet alleen in eigen beheer hebt. Mocht er wat gebeuren met deze servers dan kan dit je administratie kosten, echter hebben zelfs de kleinere aanbieders van boekhoudpakketten zich hier goed voor gewapend en worden er constant backups gemaakt van jouw data. Zo is de kans dat je je boekhoudgegevens kwijt raakt minimaal. Wat ons betreft kent boekhouden in de cloud voor MKB’ers alleen maar voordelen.

Voordelen boekhoudprogramma voor MKB ondernemers in de cloud:

  • Je boekhouding is wereldwijd bereikbaar voor jou
  • Software is altijd up-to-date
  • Lage opstart kosten

Belangrijke boekhoudfuncties voor MKB ondernemers

Iedere onderneming is ander en iedere ondernemer heeft andere verwachtingen van een boekhoudpakket. De meeste ondernemers kiezen hun boekhoudpakket op een aantal specifieke functies die ze nodig hebben om hun onderneming optimaal te runnen. Omdat wij niet weten waar jij precies naar opzoek bent hebben we een aantal belangrijke functies die in de meeste boekhoudpakketten zitten voor je opgesomd. Daarnaast hebben we een aantal unieke functies per software aanbieder uitgelicht. Staat de functie waar jij naar opzoek bent, kijk dat eens in onze boekhoudsoftware-vergelijker.

Boekhoudpakket voor MKB met CRM functies

Alle gegevens van al je klanten eenvoudig beheren vanuit je boekhoudprogramma, met een groot aantal cloud boekhoudoplossingen kan dit vrij eenvoudig. Naast dat het natuurlijk gewoon handig is om alle klantgegevens bij elkaar te bewaren, helpt het je ook in de boekhouding. Wanneer je een factuur wil versturen naar een klant kan je zijn of haar gegevens met een druk op de knop op de factuur zetten. Zou je deze gegevens apart van je boekhouding bewaren, dan moet je iedere keer opnieuw de NAW-gegevens van je klant invoeren. Ook voor het verwerken van je inkopen is het makkelijk om gegevens van leveranciers waar je vaker van afneemt snel te kunnen koppelen aan een inkoopfactuur. Kortom een goede CRM functie is eigenlijk voor iedere ondernemer een must. Het maakt niet alleen boekhouden maar ook het ondernemer een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Boekhoudprogramma Smartphone App

Wil jij altijd en overal bij je administratie kunnen, ook als je geen computer bij je hebt? Dan kan het handig zijn dat jouw boekhoudpakket ook een smartphone app beschikbaar heeft. Let op! Het is tegenwoordig geen must meer, veel boekhoudprogramma’s zijn ook via de webbrowser op je mobiel perfect bereikbaar.

Heeft het programma van jouw keuze een app, dan kan je via deze app doorgaans de basis functionaliteiten van het boekhoudpakket inzicht en beheren. Erg handig voor onderweg of tussen de werkzaamheden door. Tip van ons: verwijder de app wanneer je op vakantie gaat, het kan verslavend zijn ;-).

Webshop koppelingen voor MKB ondernemingen

Verkoop je producten via een webshop, dan wil je deze natuurlijk kunnen koppelen aan je boekhouden. Op deze manier worden verkoopfacturen direct verwerkt in je administratie en worden voorraden op de juiste manier afgeboekt. Met een goede koppeling tussen je webshop en je boekhouding bespaar je je zelf veel administratieve rompslomp en dubbel werk. Een goede webwinkel levert nou eenmaal veel boekhouding op. Een aantal voordelen van een webshop koppeling:

  1. Retouren worden makkelijker verwerkt. Het verwerken van een product dat teruggestuurd is wordt met een boekhoudkoppeling een stuk eenvoudiger. Omdat je minimaal zelf gegevens aan het invoeren bent.
  2. Hierdoor minimaliseer je de kans op fouten.
  3. Geen dubbele gegevens, aan de juiste gegevens op de juiste plek. 
  4. Door dit alles bespaar je jezelf een hoop tijd.

Scannen van facturen in je administratie

Als je telkens weer al die inkoopbonnetjes en facturen moet verwerken in je administratie is een foutje snel gemaakt. Een komma verkeerd, twee decimalen omgedraaid, foutjes die iedereen wel eens maakt. Hoe secuur je ook aan het werk bent. Met een scan&herken functie in je boekhoudprogramma is de kans op fouten veel kleiner. De scan&herken functie leest als het ware de bonnetjes en vult alle herkende gegevens alvast in. Voor jou is het dus alleen nog naar van belang om de gegevens te controleren en eventueel aan te vullen. De scan&herken functie is je boekhoudprogramma is een van de meeste waardevolle en tijdsbesparende functies. Vooral omdat je er veel gebruik van zal gaan maken. Het verwerken van kosten en inkopen is namelijk is wat altijd doorgaat.

Bankkoppeling in je boekhoudpakket

Het kunnen inlezen van je banktransacties in je boekhouding zorgt voor een sluitende administratie. Doormiddel van deze functie koppel je betaalde verkoopfacturen aan de juiste banktransacties. Ook kan je inkoop en kosten koppelen aan uitgaande banktransacties. Op deze manier slippen onbetaalde facturen en niet zo makkelijk doorheen. Met deze functie kan je dus in feite geld verdienen.

Btw-aangifte vanuit je boekhouding

Of je nou per maand, kwartaal of per jaar btw-aangifte doet, als ondernemer met winstoogmerk moeten we allemaal btw-aangifte doen. Dan wil je natuurlijk wel een programma wat je daar optimaal in ondersteund. Kies daarom een boekhoudprogramma waar het doen van btw-aangifte zo makkelijk mogelijk voor je maakt. Sommige pakketten hebben een directe koppeling met de Belastingdienst, waardoor je vanuit je eigen boekhouding direct je aangifte kan indienen en afronden. Andere programma presenteren een btw-overzicht welke je direct kan overnemen in je omzetbelastingaangifte. Een goede btw-aangifte functionaliteit is een functie die wij van Alles Over Administratie kunnen aanraden voor iedere ondernemer.

Boekhoudpakket met toegang voor je accountant

Heb je een complexe boekhouding of ben je verplicht om je jaarrekeningen te deponeren? Dan wil je wellicht dat een accountant ook toegang heeft tot je boekhouding. Met de meeste uitgebreide boekhoudpakketten kan je je eigen boekhouder of accountant met een druk op de knop toegang geven tot al je gegevens. Zo kan hij of zij in de gaten houden of je boekhouding correct is, of je helpen met bepaalde vraagstukken op afstand. Nog een voordeel van boekhouden in de cloud.

Urenadministratie in je boekhoudprogramma

Verkoop je voornamelijk uren? Of werken je werknemers op uurbasis aan verschillende projecten? Dan wil je deze uren goed kunnen managen en beheren vanuit je administratie. Tijd is geld dus het is logisch dat je het meest kostbare dat we hebben goed kan verwerken in je boekhouding. In de meeste uitgebreide pakketten zijn er mogelijkheden om je eigen uren en de uren van je collega’s en medewerkers te plannen en te verwerken in de administratie. Boekhoudprogramma’s als Exact hebben zelfs de mogelijk om je medewerkers een app te laten installeren waarmee ze zelf hun uren en kosten kunnen invoeren in de boekhouding. 

Tegenwoordig zijn er ook programma’s voor zzp’ers beschikbaar die specifiek zijn gericht op het boekhouden vanuit de agenda, voorloper hierin is Vixum. Hiermee kan je als dienstverlenend zzp’er je gehele administratie bijhouden met de agenda als basis. Zo factureer je bijvoorbeeld je uren direct uit je agenda.