IB of VPB

Inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting

Ben je startende ZZP’er dan heb je rechtop aantrekkelijke aftrekposten

ZZP’ers dienen inkomstenbelasting te betalen en ondernemers met een BV betalen vennootschapsbelasting

Inkomstenbelasting

Als je in Nederland woont dan moet je aangifte doen over je inkomsten. Als je buiten Nederland woont en inkomsten uit Nederland hebt, dan kan het zijn dat je aangifte over je inkomsten moet doen.

Ben je werknemer dan het eenvoudig. Je werkgever houdt maandelijks de loonbelasting al in op je salaris. Als ZZP’er moet je dit zelf doen. Jaarlijks moet je inkomstenbelasting betalen over je inkomsten uit onderneming (dus je omzet minus je zakelijke kosten).

Als (startende) ondernemer heb je recht op een aantal aftrekposten waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te bepalen, bijvoorbeeld zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers. Laat je daarom goed informeren door bijvoorbeeld een accountantskantoor of fiscalist om optimaal gebruik te maken van deze aftrekposten.

Hoeveel geld dien ik maandelijkse te sparen door de inkomstenbelasting?

Het is moeilijk om vooraf een voorspelling te doen wat je verwachte omzet en kosten zullen zijn, zeker als je net voor je zelf bent begonnen. Toch is het belangrijk zodat je maandelijks geld gaat reserveren voor de inkomstenbelastingen (en onvoorziene omstandigheden). Dit voorkomt onnodige financiële verrassingen achteraf.

Het bedrag dat je maandelijks voor de inkomstenbelasting zou moeten sparen hangt ook af van je privé situatie (heb je een hypotheek, ben je een fiscale partner met een baan etc). Voor het maken van een inschatting is het verstandig om uit te gaan van je verwachte jaarinkomen uit onderneming.

Bij een inkomen uit onderneming tot € 50.000 is het aan te raken om tussen de 25% en 30% te reserveren voor een heel jaar. Bij 30% spaar je in één jaar € 15.000 (30% van € 50.000), dus €1.250 per maand.

Bij een inkomen uit onderneming boven de € 50.000 is het verstandig om meer te sparen, tussen de 30% en 45%, omdat je waarschijnlijk hoogste belastingschrijf van de inkomstenbelasting valt.

Startende ondernemers krijgen, mits te voldoen aan het urencriterium, vaak zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Uitgaande dat je inkomen uit de onderneming in het begin nog niet zo hoog is, zou het best goed mogelijk zijn dat je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Het is echter ook nu wel belangrijk om geld te sparen voor de periode dat je minder of geen opdrachten hebt.

Vennootschapsbelasting

Ben je een BV (of NV) dan moet je in de meeste gevallen vennootschapsbelasting betalen. Stichtingen en verenigingen dienen soms ook vennootschapsbelasting te bepalen. Natuurlijke personen, zoals ondernemers met een eenmanszaak en ZZP’ers, betalen belasting over de inkomsten uit onderneming (zie inkomstenbelasting hierboven).

Je betaalt vennootschapsbelasting over de fiscale winst (ook wel het belastbare bedrag genoemd). In 2021 betaal je 15% belasting over fiscale winsten tot € 200.000 (mkb-tarief) en 20,50% belasting over fiscale winsten boven de € 200.000. De fiscale winst bestaat uit de winst uit onderneming verminderd met aftrekposten en eventuele verrekenbare verliezen en vermeerderd met niet aftrekbare kosten.

Dividendbelasting

Ben je eigenaar van een onderneming (en heb je, al dan niet samen met je fiscale partner, meer dan 5% aandelen) en keert de onderneming dividend aan je uit dan moet je dividendbelasting betalen. Het tarief in 2021 is 15% Daarnaast moet jij belasting betalen over de voordelen uit aanmerkelijk belang (box 2) van de inkomstenbelasting. Het tarief in 2021 is 26,9%. Bij een dividenduitkering wordt de betaalde dividenduitkering door de onderneming hierop in minder gebracht. Je betaald dan via je inkomstenbelasting (box 2) 11,9% belasting.

Andere belastingen

Je hebt als ondernemer ook nog met andere belastingen te bepalen. Bij je aangifte inkomstenbelasting wordt ook je bijdragen voor de Zorgverzekeringswet bepaald. Heb je een eigen pand, dan betaal je WOZ-belasting. Voor de btw zie nadere toelichting via deze link. Bovenstaande informatie is derhalve niet volledig voor alle belastingen en kan afwijken voor jouw onderneming. Overleg daarom altijd met een fiscalist wat voor jouw van toepassing is.

*Er kunnen geen rechten worden ontleend uit bovenstaande informatie.